Welk voedsel je wel en liever niet kunt eten tijdens borstvoeding

voeding tips tijdens het geven van borstvoeding

 

Je weet dit waarschijnlijk al: tijdens het geven van borstvoeding is het belangrijk dat je let op je voeding. Jouw dieet heeft namelijk direct invloed op de kwaliteit van je melk en daarmee de gezondheid van je baby. Hieronder vind je advies over wat je beter wel, en liever niet kunt eten gedurende deze periode.

 

Gezonde en belangrijke voedingsstoffen voor jou en je baby

Wanneer je borstvoeding geeft heeft je lichaam meer energie en voedingstoffen nodig dan normaal. Daarom is het volgen van een gevarieerd en voedzaam dieet nodig. Groenten en fruit zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten, die zowel goed zijn voor jou als je baby. Voorbeelden hiervan zijn spinazie, broccoli, bessen en sinaasappels. Dit ondersteunt niet alleen jouw gezondheid, maar deze vitamines dragen ook bij aan de gezonde ontwikkeling van je baby.

Eiwitten zijn ook onmisbaar in een gevarieerd dieet bij borstvoeding; denk aan kip, kalkoen, vis, bonen en eieren. Vooral vette vis zoals zalm is aanbevolen vanwege de omega-3 vetzuren, die belangrijk zijn voor de hersenontwikkeling van je baby. Als je je afvraagt wat je moet eten tijdens borstvoeding, zorg dan dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Volle granen, zoals havermout, bruine rijst en volkorenbrood, bieden langdurige energie en zijn rijk aan vezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Zuivelproducten of lactosevrije alternatieven voorzien in calcium, cruciaal voor sterke botten. Dit zijn
waardevolle voedingstips voor borstvoeding die je niet moet overslaan.

Hydratatie is ook van groot belang. Naast voldoende water drinken kun je je vochtinname aanvullen met kruidenthee en natuurlijke sappen. Voeg ook gedroogde vruchten en noten zoals vijgen, amandelen en walnoten toe aan je dieet voor extra magnesium, wat helpt bij spierherstel en een betere nachtrust. Dit maakt een goed dieet tijdens borstvoeding compleet.

 

Voedsel die je beter kunt vermijden als je borstvoeding geeft

Het is aan te raden om borstvoeding geleidelijk af te bouwen. Begin met het verminderen van één voeding per dag en vervang deze door flesvoeding of vaste voeding, afhankelijk van de leeftijd van je baby. Dit geeft je lichaam de tijd om zich aan te passen en vermindert de kans op ongemak zoals gezwollen borsten of mastitis.

Als je baby oud genoeg is voor vaste voeding, introduceer dan geleidelijk nieuwe voedingsmiddelen. Dit helpt je baby om te wennen aan de verandering en zorgt ervoor dat ze de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. De overgang van borstvoeding naar flesvoeding of vaste voeding kan emotioneel zijn voor je baby. Zorg voor extra comfort en geruststelling tijdens deze periode door je baby vaak te knuffelen en troost te bieden wanneer dat nodig is.

Tijdens het afbouwen van de borstvoeding is het belangrijk om gehydrateerd te blijven en goed voor jezelf te zorgen. Drink voldoende water en eet een uitgebalanceerd dieet om je energieniveau op peil te houden.

 

Eten dat je beter kunt vermijden als je borstvoeding geeft

Het is ook belangrijk wat je beter niet kunt eten tijdens borstvoeding.

Cafeïne is in kleine hoeveelheden (tot 200-300 mg per dag) meestal veilig, maar een hogere inname kan je baby onrustig maken en het slaappatroon beïnvloeden. Het wordt daarom afgeraden om (te veel) koffie, thee of energiedrankjes te drinken en zo negatieve effecten op je borstvoeding te voorkomen.

Het is verstandig om alcohol te vermijden tijdens de borstvoeding. Dit komt in je moedermelk terecht en kan nadelige effecten op je kindje hebben. Mocht je toch alcohol drinken, wacht dan minstens twee tot drie uur per drankje voordat je borstvoeding geeft. Borstvoeding en alcohol gaan niet goed samen; het vermijden ervan is het beste.

Vermijd ook vissoorten met hoge niveaus van kwik, zoals zeebaars, makreel en tonijn, vanwege mogelijke schade aan de hersenontwikkeling van je baby. Sterk gekruide voeding kan gas en ongemak bij je baby veroorzaken; let op hoe je baby reageert en pas je dieet aan indien nodig.

De juiste voeding kiezen tijdens de borstvoeding is erg belangrijk voor zowel jouw gezondheid als die van je baby. Door een evenwichtig dieet te volgen en bepaalde voedingsmiddelen te laten staan, zorg je voor een betere kwaliteit van jouw moedermelk.

Heb je behoefte aan meer tips en adviezen over borstvoeding en voeding? Neem dan contact op met een lactatiekundige.