Advies voor het stoppen met borstvoeding

stoppen met borstvoeding richtlijnen

 

Borstvoeding bevat alles wat je kindje nodig heeft om goed te kunnen groeien. Het zit boordevol afweerstoffen en deze beschermen je baby tegen infecties. Jouw lichaam weet precies wat jouw kindje nodig heeft en past daarop de moedermelk aan. Dat niet alleen, het geven van borstvoeding zorgt voor een mooi en intiem moment tussen moeder en kind. Het stoppen met borstvoeding is dan ook een belangrijke mijlpaal en kan emotioneel en fysiek een uitdaging zijn. We geven je graag advies wanneer en hoe je het beste kunt stoppen met borstvoeding.

 

Wanneer is het tijd om te stoppen met borstvoeding? 

Het moment om te stoppen met borstvoeding en wanneer je begint met borstvoeding afbouwen is voor iedereen anders. Sommige moeders kiezen ervoor om te stoppen na een paar maanden, terwijl anderen ervoor kiezen om langer door te gaan. Het is belangrijk dat je dit doet op een manier waarbij jij en je baby zich goed voelen; dit kan voor iedereen verschillen en er is geen goed of fout. Zodra je merkt dat je baby minder interesse heeft in borstvoeding of als jij het gevoel hebt dat het tijd is om te stoppen, is dat een goed moment om de overgang te overwegen.

Soms kunnen medische redenen, zoals medicatiegebruik of gezondheidsproblemen, vragen dat je stopt met borstvoeding. Misschien ga je weer aan het werk of heb je erg last van vermoeidheid, dit kunnen allemaal redenen zijn om te stoppen met borstvoeding. Wat de reden ook is, het is belangrijk dat jij je comfortabel voelt met je keuze.

 

Hoe geleidelijk te stoppen met borstvoeding

Zodra je de keuze hebt gemaakt om te stoppen met borstvoeding is het belangrijk om het geleidelijk af te bouwen. Hierdoor verklein je de kans op verstopping van de melkkanaaltjes en borstontsteking. Je bouwt de borstvoeding af door één voeding per dag te vervangen door flesvoeding of vaste voeding, afhankelijk van de leeftijd van jouw kindje. Dit houd je een week aan, daarna kun je weer een voeding vervangen door fles- of vaste voeding. Zo vervang je elke week een voeding en heb je na een aantal weken de borstvoeding volledig afgebouwd.

Als je baby oud genoeg is voor vaste voeding, introduceer dan geleidelijk nieuwe voedingsmiddelen. Dit helpt je baby om te wennen aan de verandering en zorgt ervoor dat ze de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. De overgang van borstvoeding naar flesvoeding of vaste voeding kan emotioneel zijn voor je baby. Zorg voor extra comfort en geruststelling tijdens deze periode door je baby lekker vaak te knuffelen en troost te bieden wanneer dat nodig is.

Tijdens het geven, maar ook het afbouwen van de borstvoeding is het belangrijk om gehydrateerd te blijven en goed voor jezelf te zorgen. Drink voldoende water en eet een uitgebalanceerd dieet om je energieniveau op peil te houden.

 

Emotionele aspecten van stoppen met borstvoeding

Stoppen met borstvoeding kan een emotionele ervaring zijn. Het is normaal om je verdrietig te voelen. Praat met je partner, vrienden of een professional over je gevoelens en zoek steun wanneer je dat nodig hebt. Hoewel het moeilijk kan zijn om te stoppen met borstvoeding, zijn er ook positieve aspecten. Je zult meer vrijheid en flexibiliteit ervaren en je baby zal nieuwe voedingsmiddelen en smaken ontdekken.

Het stoppen met borstvoeding is een persoonlijke beslissing. Door geleidelijk af te bouwen en je baby te ondersteunen tijdens de overgang, kun je deze fase soepel laten verlopen. Onthoud dat het belangrijk is om te luisteren naar je lichaam en de signalen van je baby. Zoek steun wanneer je dat nodig hebt. Vooral belangrijk: wees trots op jezelf! Het maakt niet uit hoelang jouw borstvoedingsperiode heeft geduurd of hoeveel je hebt kunnen geven. Elke druppel moedermelk is waardevol.

Heb je vragen of extra ondersteuning nodig? Een lactatiekundige kan je helpen.